FCL و LCL دو نمونه متداول از روش های حمل و نقل دریایی است که به آن pier/House نیز گفته می شود. در این نوع حمل و نقل بین المللی کالا ها در داخل کانتینر قرار گرفته و به مقصد ارسال می شود. دریافت کننده این نوع حمل و نقل می تواند در قالب یک نفره یا چند گروه باشد. در حمل و نقل FCL/LCL کالاها در بدو ورود به بندر مقصد، جدا سازی می شوند و سپس در اختیار گیرندگان مختلف قرار می گیرند.
FCL مخفف عبارت (Full Container Load) و LCL نیز مخفف عبارت (Less than Container Load) است که به ترتیب به معنای بار کامل کانتینری و کمتر از بار کانتینری است.
حمل و نقل بین المللی FCL/LCL از دو نوع حمل و نقل کانتینری استفاده می کند:
- FCL یا حمل کانتینر به صورت دربست: در این نوع حمل و نقل کالاهای مشتری در کانتینرهای مهم و موم شده حمل می شود.
- LCL یا حمل و نقل خرده بار: از آنجایی که کالاهای مشتری تمام حجم کانتینر را به خود اختصاص نمی دهد، کالاهای چندین مشتری در یک کانتینر قرار می گیرند.
معیاب و مزایای حمل و نقل FCL و LCL
انتخاب نوع حمل و نقل بین المللی از نظر اقتصادی بسیار مهم است، چرا که هدف یک کسب و کار باید به حداقل رساندن هزینه حمل و نقل و تسریع آن باشد. به عنوان مثال، در صورتی که حجم کالای ارسالی از یک کانتینر (کمتر از ۱۵ متر مکعب) کمتر باشد، انتخاب حمل و نقل LCL باعث صرفه جویی در هزینه می شود. این نوع حمل و نقل دریایی با ارسال کالاهای کم حجم به دفعات بیشتر موجب صرفه جویی بیشتر نیز می شود.
حمل و نقل FCL به طور کلی ارزان تر از روش LCL است. در روش FCL فرایند حمل و نقل از پیچیدگی کمتری برخوردار است. از آنجایی که در این روش نیازی به گروهع بندی کالاها و تفکیک در مقصد نیست، تحویل کالا به مشتری در آن سریعتر صورت می پذیرد. قیمت روش FCL بسته به عملکرد فضای موجود در کشتی ها متغیر است.
[irp posts=”4000″ name=”هزینه های حمل و نقل بین المللی”]با تمام مزایای این روش های حمل و نقل امنیت کالا ها نیز باید در نظر گرفته شود. حمل و نقل LCL عملیات بارگیری/تخلیه گروه کالاها می تواند باعث آسیب، گم شدن یا سرقت آنها شود. مشتریانی که خواستار حمل و نقل ایمن هستند حمل و نقل FCL را ترجیح می دهند. در این روش حمل و نقل شامل بار فله تفکیک سازی نشده و کانتینر پس از بارگیری اولیه مهر و موم شده و تا رسیدن به مقصد باز نخواهد شد.
الزامات و تجهیزات مورد نیاز در حمل و نقل FCL/LCL
- کانتینرهای مورد استفاده در این حمل و نقل ها دارای مشخصات استاندارد ISO یعنی ۲۰، ۳۰ و ۴۰ فوتی هستند.
- صورتحساب مشتری بر اساس مقدار حجم کالا و حجم کشتی محاسبه می شود.
- مشتری می تواند برای ارسال کالای خود به یک شرکت حمل و نقل بین المللی مراجعه کند. کارشناس مربوطه با توجه به نوع کالای مشتری کارآمدترین روش های مختلف حمل و نقل بین المللی را پیشنهاد داده و مسئولیت گروه بندی و جداسازی، گمرک، الزامات حمل و نقل دریایی و تمام تشریفات را مدیریت می کند.
مراحل مختلف حمل و نقل FCL و LCL
فرض کنید یک شرکت ایرانی مایل است محصولات تولیدی خود را به کشور چین ارسال کند تا در چندین سوپرمارکت فروخته شوند. پس از مشورت با شرکت حمل و نقل و خدمات آن، حمل و نقل FCL/LCL برای او انتخاب می شود. مراحل دریافت و تحویل کالای این شرکت به صورت زیر خواهد بود:
- کالا ها بسته بندی شده و با کامیون به بندر مبدا حمل می شود.
- کالاها با توجه به قوانین گمرک مربوطه ترخیص می شود.
- کالاها از کامیون تخلیه و سپس در کانتینرهای مورد نظر بارگیری می شوند.
- کانتینر روی کشتی باری بارگیری می شود.
- کشتی باری به بندر مقصد در چین می رسد.
- در بندر مقصد کانتینر تخلیه و با توجه به گمرک مقصد مورد بررسی قرار می گیرد.
- کانتینر باز و کالاها با توجه به گیرندگان مختلف تفکیک می شوند.
- کالاها با کامیون به سوپرمارکت های مختلف تحویل داده می شوند.
دیدگاهتان را بنویسید